tisdag 3 september 2013

Framtidens företag

Igår var jag inbjuden att besöka Unmanned System Group i Linköping. Företaget utvecklar och tillverkar  obemannade spaningsflygplan.

Produkterna och tekniken har potential för enorma användningsområden. Från ganska självklara områden som tex  kustbevakning, för att förhindra smuggling och upptäcka oljeutsläpp eller övervakning av stora områden för att snabbt upptäcka och släcka skogsbränder till sådant som bara fantasin sätter gränser för. Det kan handla om att  bevaka nationalparker i Afrika för att förhindra att tjuvskyttar utrotar hotade djurarter eller att exakt ange när det är dags att skörda sojabönorna på fälten i Uruguay och därmed undvika stora ekonomiska förluster. Kanske flickorna i efterkrigstidens Afghanistan kan gå säkert till och från skolan med hjälp av övervakning av riskabla områden? 
 
UAV:er eller drönare som vissa vill kalla dem har fått oförtjänt dåligt rykte. USA:s attacker i Pakistan och Jemen har drabbat många civila. Det här brottet mot folkrätten och krigets lagar förknippar många med obemannade farkoster men att angripa civila är alltid fel oberoende av vilket vapen det sker med. UAV-teknik kan, rätt använt, bidra till en fredligare och tryggare värld, både vad gäller civila och militära användningsområden. 

Sen är det ju jättekul att man väljer att etablera sig i Linköping för där finns så mycket tekniskt kunnande och  erfarenhet av flygteknik. Det här är exempel på kunskapsintensiva framtidsföretag som kan ge de kvalificerade jobb som vi så väl behöver för att klara välfärden. En utmaning för företaget är att rekrytera kompetenta verkstadsarbetare. Här ser vi följderna av den moderatledda regeringens misslyckade utbildningspolitik. Kloka ungdomar väljer bort utbildningar som inte leder till möjligheter för att gå vidare till högre studier. Sverige behöver en mer framtidsinriktad regering som leds av framtidspartiet Socialdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar